جواز کسب

مقدمه

جواز کسب به دارنده خود اجازه می‌دهد تا در چارچوب قوانین، کسب و کار خود را راه اندازی کند. گاهی شما نیاز دارید که این مجوز را به فرد دیگری واگذار و یا انتقال دهید. انتقال جواز کسب فرایندی است که طی آن، مالکیت جواز از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. شما برای انتقال جواز خود نیاز به طی کردن فرایند قانونی آن را دارید. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

انتقال جواز کسب چه شرایطی دارد؟

شرایط انتقال جواز کسب به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم می‌شود. این شرایط برای انتقال دهنده و انتقال گیرنده باید شرایط لازم را داشته باشند.

شرایط عمومی انتقال جواز کسب

  • رسیدن به سن قانونی:

باید فرد به سن 18 سال تمام رسیده باشد و از سلامت عقلانی برخوردار باشد.

  • عدم داشتن سوء پیشینه:

فردی که قصد انتقال جواز کسب را دارد نباید سابقه کیفری داشته باشد. محکومیت‌های کیفری می‌تواند مانند سرقت، کلاهبرداری، جعل اسناد و مثال‌هایی از این قبیل. در صورت داشتن سوء پیشینه انتقال جواز با موانع قانونی مواجه خواهد شد.

  • تابعیت افراد:

انتقال جواز کسب محدودیت‌هایی دارد. اتباع خارجی برای اخذ و یا انتقال جواز، باید مجوزهای لازم را از مراجع مربوطه دریافت کنند. این محدودیت‌ها به منظور حفظ منافع ملی و امنیت اقتصادی کشور اعمال می‌شوند.

شرایط انتقال جواز کسب را نشان می دهد

شرایط اختصاصی مرتبط با نوع جواز کسب

انتقال جواز کسب‌های صنفی:

این نوع جواز کسب‌ توسط اتحادیه‌های صنفی صادر می‌شوند. هر اتحادیه، شرایط مخصوص به خود را برای انتقال جواز دارد. این شرایط می‌تواند شامل مواردی مانند سابقه فعالیت، گذراندن دوره‌های آموزشی خاص و… باشد.

انتقال جواز کسب صنعتی:

این جواز توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می‌شوند. داشتن طرح توجیهی فنی و اقتصادی، رعایت استانداردهای زیست محیطی و… می‌تواند جزو شرایط اختصاصی انتقال جواز صنعتی باشد.

شرایط مربوط به محل کسب

محل کسب و کار نقش مهمی در فرایند انتقال جواز شما دارد. محل کسب و کار باید شرایط خاصی را داشته باشد تا بتوانید جواز کسب خود را منتقل کنید. این شرایط به دو دسته تقسیم می‌شود:

1. انطباق نوع فعالیت با کاربری محل کسب و کار شما:

اولین و مهم‌ترین شرط، این است که محل کسب و کار با نوع فعالیت که در جواز کسب ذکر شده است، مطابقت داشته باشد. به بیان دیگر، محل کاربری شما باید مطابق با نوع کسب و کار هماهنگ باشد. به عنوان مثال جواز کسب مربوط به یک کافی شاپ است، محل مورد نظر باید کاربری تجاری داشته باشد. نمی‌توان جواز کسب یک کافی شاپ را به محل کاربری مسکونی و یا صنعتی انتقال داد.

2. رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی:

محل کسب و کار شما باید تمام استانداردهای ایمنی و بهداشتی را رعایت کند. این استانداردها باید توسط مراجع ذی‌صلاح مانند سازمان آتش نشانی، وزارت بهداشت و شهرداری تعیین شود. به عنوانی مثال محل کسب شما باید دارای سیستم اطفای حریق مناسب، تهویه مطلوب و فضای کافی باشد.

نشان دهنده یک برگه و یک مهر تایید در تصویر است. مراحل انتقال جواز کسب از صفر تا صد

مراجعه به اتحادیه یا مرجع صادر کننده جواز

فرایند انتقال جواز شامل مراحل مشخصی است. شما برای مراجعه به مراجع باید مدارک مورد نیاز، فرم‌های درخواستی خود را تکمیل کنید. سپس هزینه‌های مربوطه را باید پرداخت کنید. تمام موارد را در پایین برای شما بررسی می‌کنیم.

مدارک مورد نیاز انتقال جواز کسب

این مدارک به دو دسته عمومی و مدارک اختصاصی تقسیم می‌شود. شما در تمامی انواع جواز کسب باید مدارک عمومی را همراه خود داشته باشید. لطفاً پیش از مراجعه به اتحادیه و مرجع صادر کننده جواز، با آنها تماس بگیرید و از لیست کامل مدارک مورد نیاز اطلاعات کاملی کسب کنید.

مدارک عمومی انتقال جواز کسب:
  • اصل و کپی جواز کسب فعلی که قصد انتقال آن را دارید. جواز شما باید معتبر و دارای تاریخ انقضا باشد.
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی انتقال دهنده و انتقال گیرنده.
  • سند مالکیت یا اجاره نامه محل کسب. این مدرک نشان می‌دهد انتقال گیرنده به محل کسب و کار دسترسی دارد و می‌تواند فعالیت خود را در آن مکان آغاز کند.
  • گواهی عدم سوء پیشینه برای فرد گیرنده جواز کسب.
  • ارائه دو قطعه عکس پرسنلی جدید.
مدارک اختصاصی پروانه کسب:
  • در جواز کسب صنفی ممکن است گواهی عضویت در اتحادیه مربوطه، گواهی گذراندن دوره‌های آموزشی مورد نظر اتحادیه.
  • جواز کسب صنعتی نیز نیاز به مدارکی مانند مجوزهای زیست محیطی، مجوزهای بهداشت و ایمنی و سایر مجوزهای لازم مورد نیاز باشد.

نشان دهنده یک چک لیست از موارد یک فروشگاه است

تکمیل فرم‌های درخواست انتقال پروانه کسب:

انتقال دهنده و انتقال گیرنده باید فرم درخواست انتقال جواز را تکمیل کنند. این فرم ها از اتحادیه و مرجع صادر کننده جواز قال دریافت است.

پرداخت هزینه‌های قانونی انتقال پروانه کسب

برای انتقال جواز باید هزینه‌هایی را پرداخت کنید. مبلغ این هزینه‌ها توسط مراجع تعیین می‌شود و بسته به نوع جواز و عواملی دیگر مبلغ هزینه انتقال متغیر است.

علاوه بر هزینه انتقال پروانه کسب ممکن است شما مجبور به پرداخت مالیات و عوارض نیز باشید. این عوارض و مالیات توسط سازمان امور مالیاتی و شهرداری تعیین می‌شود. این هزینه‌ها باید قبل از انتقال جواز پرداخت شود.

بازرسی محل کسب

در برخی از موارد ممکن است محل کسب و کار شما توسط کارشناسان بازرسی شود. هدف از این بازرسی، تایید شرایط محل کسب و اطمینان از رعایت استانداردهای لازم است.

در زمان بازرسی باید تمام مدارک مربوط به محل کسب، مانند سند مالکیت یا اجاره نامه، مجوزهای ایمنی و بهداشت را در اختیار بازرسان قرار دهید. همچنین باید محل کسب را برای بازدید بازرسان آماده کنید. در طی این فرایند شما باید تمام موارد ایمنی و بهداشتی را به طور کامل رعایت کنید.

صدور پروانه کسب جدید

پس از تکمیل مراحل انتقال پروانه کسب و تایید شرایط انتقال دهنده، انتقال گیرنده و محل کسب، جواز کسب به نام انتقال گیرنده صادر می‌شود. مدت زمان فرایند انتقال پروانه کسب حداکثر 15 روز است. پروانه کسب اعتبار مشخصی دارد که توسط مرجع صادرکننده تعیین می‌شود.

یک مهر و یک لیست که نشان دهنده تایید شدن شرایط آن لیست است.نکات بسیار مهم پیش از انتقال پروانه کسب

پیش از انتقال جواز کسب خود حتما باید به نکات زیر توجه کنید.

  • برای انتقال جواز کسب، باید یک قرارداد کتبی بین انتقال دهنده و انتقال گیرنده تنظیم شود. در این قرار داد، تمام شرایط و تعهدات طرفین به طور کامل و دقیق تنظیم می شود.
  • پیش انتقال جواز کسب خود حتما با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. مشاوران این حوزه می توانند سوالات شما را به طور کامل پاسخگو باشند.
  • انتقال جواز کسب مشمول مالیات بر نقل و انتقال است. پیش از فرایند انتقال جواز با قوانین مالیاتی مرتبط آشنا شوید.
  • جواز کسب در مواردی می تواند باطل شود. پیش از انتقال جواز، از موارد ابطال جواز کسب آشنا شوید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.

نتیجه گیری

شما با آگاهی از قوانین و مقررات مربوط به انتقال پروانه کسب می‌توانید فرایند انتقال را بدون بروز مشکل طی کنید. با رعایت نکات و آماده سازی مدارک گفته شده می‌توانید به آسانی خود را انتقال دهید. انتقال جواز به تداوم فعالیت اقتصادی و حفظ منافع صاحبان کسب و کار کمک می‌کند. اما حتماً از مشاوران و متخصصان این حوزه کمک بگیرید و از تجربیات آنها بهره‌مند شوید.