مقدمه
شرکتهای سهامی به عنوان یکی از رایجترین ساختار سازماندهی کسب و کار شناخته میشود. این شرکتها با تقسیم سرمایه شرکت، امکان مشارکت افراد مختلف را در اداره مالکیت و مشارکت در امور فراهم میکند. در ایران دو نوع شرکت سهامی وجود دارد: سهامی عام و شرکت سهامی خاص. این دو نوع شرکت از نظر تامین سرمایه، تعداد سهامداران، محدودیتهای قانونی و شیوه اداره شرکت با هم تفاوت دارند. در ادامه به بررسی دقیقتری نسبت به مقایسه شرکت های سهامی میپردازیم و با جزئیات بیشتری آشنا میشوید.
مقایسه تفاوت شرکتهای سهامی عام و سهامی خاص
تفاوت شرکت سهامی عام و سهامی خاص را به طور خلاصه می توانید در جدول پایین ملاحظه کنید.
حال بیاید اطلاعات بیشتری در رابطه با هرکدام از موارد گفته شده پی ببریم.
1.تفاوت شرکت سهامی عام و سهامی خاص سرمایه اولیه
· شرکت سهامی عام: به دلیل اینکه شرکتهای سهامی عام میتوانند سهام خود را برای عموم مردم عرضه کنند، سرمایه قابل توجهی را میتوانند جذب کنند. در این نوع شرکت تعداد شرکا حداقل 5 نفر و سرمایه 5 میلیون ریال برای ثبت شرکت نیاز است.
· شرکت سهامی خاص: از آنجایی که شرکتهای سهامی خاص، سهام خود را به طور عمومی عرضه نمیکنند، حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس آنها کمتر است. در این شرکتها حداقل شرکا 3 نفر و سرمایه حداقلی 1 میلیون ریال نیاز است.
2. مقایسه شرکت های سهامی در تعداد سهامداران
· سهامی عام: تعداد سهام داران در این نوع شرکت محدودیت ندارد. چرا که سهام شرکت به طور عمومی عرضه میشود. به عبارت دیگر هر شخص حقیقی و حقوقی میتواند با خرید سهم در مالکیت شرکت سهیم شود.
· سهامی خاص: تعداد سهامداران محدود است و طبق قانون نباید از حد مشخصی فراتر رود.
3. نحوه تامین سرمایه:
· شرکتهای سهامی عام: این شرکتها میتوانند سرمایه خود را از طریق عرضه به صورت عمومی سهام در بورس تامین کنند.
· شرکتهای سهامی خاص: تامین سرمایه در این شرکتها معمولاً توسط مؤسسین و یا از طریق افزایش سرمایه توسط سهامداران موجود انجام شود.
4. نقل و انتقال سهام:
· شرکت سهامی عام: سهام این شرکتها در بازارهای مالی قابل خرید و فروش است و به سادگی انجام میشود.
· شرکت سهامی خاص: نقل و انتقال به محدودیتهایی همراه است و نیازمند رضایت سایر سهامداران میباشد.
5. الزامات قانونی:
· سهامی عام: این شرکتها تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند. رعایت قوانین در این شرکتها یه طور سختگیرانهتری دنبال میشود و نظارت بیشتری برای فعالیت آنها وجود دارد. به عنوان مثال این شرکتها ملزم هستند اطلاعات مالی خود را به طور منظم منتشر کنند.
· سهامی خاص: نظارت کمتری بر فعالیت آنها وجود دارد و الزامات قانونی در این شرکتها سادهتر است.
6. ساختار مدیریتی:
· سهامی عام: در این شرکتها، هیئت مدیره توسط مجمع عمومی سهامداران انتخاب خواهد شد. در نهایت، مدیر عامل توسط هیئت مدیره منصوب میگردد.
· سهامی خاص: ساختار مدیریتی کمی انعطاف پذیر تر است و سهامداران میتوانند به طور مستقیم در تصمیم گیریها شرکت کنند.
هرکدام از شرکتهای سهامی مناسب چه نوع کسب و کاری هستند؟
با توجه به مقایسه شرکت های سهامی میتوان این نتیجهها را گرفت. شرکتهای سهامی عام برای تجارتها و کسب و کارهای بزرگی مناسب است که به دنبال جذب سرمایه از عموم مردم هستند. شرکتهای سهامی خاص نیز مناسب کسب و کارهای کوچکی هستند که به دنبال کنترل بیشتر بر روی تجارت خود هستند.
پس انتخاب بین شرکت سهامی عام و سهامی خاص به عوامل مختلفی مثل هدف فعالیت شرکت، میزان سرمایه مورد نیاز، تمایل باری جذب سرمایه عمومی و ساختار مدیریتی مطلوب کسب و کارتان بستگی دارد. اگر قصد تاسیس شرکتی را دارید بهتر است قبل از هرگونه تصمیم گیری با کارشناسان مربوطه مشورت کنید.
نتیجه گیری
در این مطلب به تفاوت های شرکت سهامی عام و سهامی خاص پی بردیم. هر نوع شرکت، مزایا و معایب خاصی دارد و برای شرایط و اهداف خاصی مناسب هستند. شرکت سهامی عام با امکان جذب سرمایه از عموم مردم و دسترسی به منابع مالی گسترده، برای کسب و کارهای بزرگ مناسبتر است. شرکتهای سهامی خاص با ساختاری سادهتر و قابل کنترل تر برای کسب و کارهای کوچک گزینهای مناسبتر است. قطعاً باید اهداف و نیازهای کسب و کار خود را شناسایی کنید و انتخاب مناسبی را برای تجارت خود در نظر بگیرید. اگر قصد ثبت شرکت برای خود دارید حتماً با کارشناسان و متخصصان این زمینه مشورت کنید.