رتبه بندی شرکت

یکی از مهم ترین کارهای که هر شرکت و یا کسب و کاری بایستی بعد از تاسیس خود آن را به دست بیاورد اخذ رتبه می باشد رتبه یندی برای هر شرکتی فواید بسیاری را به دنبال دارد، برای مثال شما با کسب گرید و رتبه مناسب شرکت خود می توانید از نقاط ضعف و قوت خود با خبر شوید و تمام تلاش خود را جهت تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف به کار بگیرید. هم چنین شما با آگاهی از رتبه شرکت خود می توانید استراتژی ها و اهداف بلند مدتی را برنامه ریزی کنید و در کوتاه ترین مدت بتوانید به دستاوردهای مورد نظر خود برسید.

هم چنین با اخذ رتبه تان می توانید جایگاه شرکت خود را در زمینه فعالیت تان بهتر بشناسید و آگاهی بیشتری با رقبای خود به رقابت بپردازید. در ادامه مطالب در مورد اخذ رتبه، شرایط لازم جهت اخذ رتبه و سامانه ساجات و اخذ رتبه توضیحاتی ارائه شده است لطفا با ما همراه باشید.

  1. رتبه بندی شرکت ها در رشته های یکسان دورنمای کلی از وضعیت یک شرکت را نشان داده از این رو مقایسه میان نقاط ضعف و قوت راحتتر خواهد بود.
  2. برای شرکت در مناقصه ها، شرکت های حتما باید گواهینامه صلاحیت از سازمان مدیریت و برنامه داشته باشند.
  3. کارفرما به استناد رتبه شرکت آگاهی و اطمینان کافی از میزان توان فنی و توان مالی آن داشته و از میان شرکت ه مختلف انتخاب بهتری می تواند داشته باشد.

 

شرح کامل گرید شرکت

از مهم ترین کارهایی که شرکت ها پس از ثبت شرکت انجام می دهند رتبه بندی می باشد. رتبه بندی نوعی عیار سنجی است که به یک شرکت اعتبار می دهد. رتبه بندی را می توان معیار، قابلیت،صلاحیت و شایستگی دانست که براساس استانداردها و آئین نامه هایی از قبل تعریف شده، توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی تعریف و به یک شرکت اختصاص داده می شود.

مطمئناً هر طرف قراردادی مایل است با شرکتی مذاکره و قرارداد داشته باشد که براساس صلاحیت های تخصصی،ملاک های ارزش گذاری، تجربه های علمی و فنی تأیید شده باشد که همین تأیید صلاحیت، گرید شرکت می باشد.

رتبه بندی می تواند براساس تجربه های کاری،سوابق بیمه ای برای صحت انجام قراردادهای مربوطه،برحسب تعداد نفرات و کارایی آنها،توانمالی و اقتصادی،توانفنی، مهندسی و علمی و اظهارنامه آخرین سال کاری شرکت نیز ارزیابی گردد.

براساس مصوبات سازمان مدیریت و برنامه ریزی ومعاونت فنی وعمرانی استانداریها، رتبه بندی شرکت ها در ۵ دسته کلی به شرح زیر تقسیممی شوند.

  1. رتبه بندی شرکتهای مشاور
  2. رتبه بندی شرکتهای پیمانکار
  3. رتبه بندی شرکتهای انفورماتیک
  4. رتبه بندی شرکتهای انبوه ساز

با توجه به رتبه بندی فوق هر شرکت می بایست به اخذ رتبه برای شرکت خود اقدام کند و تمام تلاش خود را برای افزایش و ارتقاء رتبه به انجام برساند تا بتواند در زمینه کاری و فنی و همچنین حضور در فرآیند رقابتی بین شرکت ها، موفق عمل نماید.طبق این تقسیم بندی سازمان فنی و عمرانی استانداری های کشور، تقسیم بندی کلی تری را برای رتبه بندی تدوین و ارائه نموده است که شامل دو رتبه بندی پیمانکار و مشاور می باشد. در ادامه توضیحاتی مختصر در مورد این رتبه بندی هاارائه می گردد.

 

مراحل رتبه بندی شرکت

رتبه بندی و یا گرید شرکت ها یکی از مهم ترین اقدامات در همه شرکت ها و کسب و کارها می باشد که هر شرکتی بعد از تاسیس خود بایستی اقدامات لازم را جهت به دست آوردن رتبه یا گرید انجام دهد. در رتبه بندی شرکت ها عددی بین ۱ تا ۵ به شرکت ها اطلاق می گردد که هر شرکتی در تلاش می باشد تا خود را به رتبه یک و یا نزدیک رتبه یک برساند. چرا که با داشتن رتبه برتر می توانند در ارزیابی های دیگر مانند ارزیابی ISQI از بهترین رتبه برخوردار باشند. گرید شرکت ها اثر مثبت زیادی را بر روی برند شرکت شما خواهد داشت و انگیزه ای بسیار خوبی جهت برداشتن گام های بزرگ در توسعه و رشد شرکت شما می باشد.

در رتبه بندی ، شرکت ها از لحاظ فنی و مالی مورد بررسی واقع می شوند و طبق این ملاحظات صورت گرفته رتبه ای را به عملکرد شما اختصاص می دهند.

گرید شرکت ها توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی انجام می شود در واقع گرید شرکت یا همان گرید شرکت نسبت به استانداردها و آیین نامه های مندرج در این سازمان و به میزان احراز شرایط لازم به شرکت های پیمانکاری و مشاور اعطا می شود.معیار ارزیابی شرکتهای پیمانکار علاوه بر نرخ های پشنهادی جهت انجام پروژه، میزان توان فنی و سوابق کاری آنها نیز می باشد. این میزان توان فنی و سوابق کاری که تشکیل شده از نیروها و سوابق کاری آنها، تجربه ی کاری و توان مالی شرکت می باشد را با یک امتیاز از ۱ تا ۵ رتبه بندی می نمایند.

 

شرط مهم اخذ رتبه شرکت ها
  1. عدم سوء پیشینه شرکت که منجر به محدودیت جهت انجام پروژه ها باشد
  2. عدم اشتغال مدیران شرکت در مشاغل دولتی

برای دریافت رتبه بندی یا گرید مناسب شرکت خود بایستی مراحلی را به ترتیب طی کنید که از مراحل مربوط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ثبت نام اولیه در سامانه ساجات و دریافت شناسه و کد رهگیری
  • بارگذاری مدارک مورد نیاز در سیستم ساجات
  • تحویل مدارک مورد نیاز به سازمان ساجات
  • پرداخت فیش و هزینه مربوط به صندوق این سازمان
  • پیگیری های لازم جهت اخذ رتبه شرکت ها

مهم ترین مرحله در دریافت رتبه بندی شرکت ها تهیه و آماده کردن مدارک مورد نیاز می باشد چرا که در صورت وجود نواقصی در این مرحله با مشکلات بسیاری مواجه خواهید شد و هزینه های صرف شده نیز چند برابر خواهد شد.

 

 

شرایط لازم برای کسب رتبه بندی شرکت
  • شرکت باید ثبت شده باشد.
  • شرایط و امتیازات و همچنین صلاحیت شرکت محرز شده باشد.
  • در کارنامه کاری خود سوء پیشینه حرفه ای و یا ممنوعیت کاری نداشته باشد.
  • عدم اشتغال مدیران به کارهای دولتی.
  • امتیاز مدارک تحصیلی مدیران،هیأت مدیره،اعضا و میزان مهارتهای فنی و حرفه ای پرسنل.
  • سوابق کاری مفید و مستند که مرتبط با زمینه کاری آنها باشد.

 

 

رتبه بندی چه فوایدی دارد؟
  1. ایجاد حس رقابت در فضای شرکتها و تلاش آنها برای کسب رتبه برتردر میان سایر شرکت ها.
  2. افزایش رشد، آبادانی، عمرانی و توسعه کشور.
  3. نشانه ای از وضعیت کلی شرکت و مشخص شدن نقاط ضعف و قوت آنها.
  4. افزایش بهتر و سریعتر تصمیم گیری سرمایه گذار یا مجری، برای برگزیدن شرکت با رتبه و گرید بالاتر و برتر.

یک شرکت می تواند با داشتن پرسنل امتیاز آور، موفق به اخذ رتبه یا ارتقاء رتبه خود شود؛ بنابراین داشتن پرسنلی با سوابق بیمه (تاریخ شروع و خاتمه و نام شرکتی که تحت بیمه آن بوده است)،داشتن تخصص و مهارتهای همزمان و جداگانه در شرکت، دارا بودن گواهی کار مرتبط به رشته به همراه درج تاریخ شروع و خاتمه کار از سوی شرکت، از موارد مهم و امتیاز آور برای اخذ رتبه بالاتر توسط یک شرکت می باشد.

رتبه بندی کردن پیمانکاران برای این است که پیمانکاران راحت تر و به طور شفاف تری بتوانند به فعالیت در زمینه کاری خود بپردازند. پیمانکارانی که قصد دارند در پروژه هایی همکاری کنند که بودجه ی آن یا حداقل بخشی از منابع مالی آن توسط دولت تامین شود باید دارای رتبه پیمانکاری باشند ، همینطور طرح هایی که برای به اجرا در آمدن یا تامین شدن در خارج یا داخل کشور به تسهیلات دولت نیازمند هستند نیازمند به اخذ رتبه پیمانکار هستند .

از مهمترین اقداماتی که افراد حقوقی و حقیقی بعد از ثبت شرکت خود انجام می دهند، رتبه بندی شرکت می باشد تا به وسیله آن مقیاس و اندازه سطح کیفی و کمی شرکت در میان سایر شرکت ها مشخص گردد. این رتبه بندی را معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهور، که ناظر بر خدمات و فعالیت های تمامی شرکت هاست، مصوب می نماید.

شرکتها را جهت رتبه بندی در دو دسته کلی می توان تقسیم بندی نمود:

 

  • شرکتهای پیمانکار
  • شرکتهای مشاور

 

رتبه پیمانکار

رتبه بندی پیمانکاران پنج درجه دارد که شرکتهای پیمانکاری با نظر به ویژگی ها، توانایی ها و سوابق و امتیازات دیگرشان میتوانند موفق به اخذ یک رتبه از ۱ تا ۵ شوند. در اینجا رتبه ی یک بالاترین و بهترین رتبه است و رتبه ی پنجم پایین ترین درجه را دارد .

رتبه هایی که توسط شرکت ها اخذ می شوند ثابت نیستند و میتوان نسبت به افزایش و بهتر کردن آن اقدام کرد. اگر شرکتی رتبه ی ۵ را داشته باشد برای آن که بتواند این رتبه را به ۱ ارتقا دهد باید سوابق و امتیازات شرکت خود را در پانزده سال آخر را برای ارزیابی ارائه دهد در صورتی که به میزان کافی صلاحیت و قابلیت و امتیاز کسب کرده باشد میتواند موفق به کسب رتبه ی یک شود.

 

اخذ رتبه پیمانکاری
  • رعایت کردن قوانین و ضوابط در خصوص امن بودن و حفاظت بهداشتی و فنی پروژه توسط پیمانکار طبق خواسته ی کارفرما
  • وظیفه ی پیمانکار این است که کارگاه را با سرعت بیشتر و در زمانی که کارفرما میخواهد مجهز نماید
  • پیمانکار موظف است طبق شرایط رتبه بندی شرکتها با استفاده از هزینه ی خود تجهیزات موقت کارگاه همچنین ساختمان آن را بیمه کند.
  • کارفرما برای گرفتن انشعاب برق گار آب تلفن و مجوز ها باید پیمانکار را به سازمانها معرفی نماید.

 

مدارک جهت اخذ رتبه ۱ تا ۴ پیمانکاری
  1. کپی برابر اصل مدارک شرکت
  2. اظهارنامه و اساس نامه و سایر مدارک ثبتی شرکت سهامی خاص یا شرکت شرکتی با مسئولیت محدود (شامل تقاضانامه و..)
  3. کپی مدارک صاحب امتیازان
  4. تصویر موافقت نامه ها
  5. تهیه سربرگ شرکت
  6. اظهار نامه مالیاتی

 

رتبه بندی پیمانکار چیست ؟

معیاری برای اینکه یک شرکت در رقابت با شرکتهای دیگر خود را نشان داده و بتواند توان خود را در زمینه های مالی، اجرایی، علمی، و…به اثبات برساند رتبه بندی گفته می شود. با بالا رفتن رتبه یک شرکت، در حقیقت آن شرکت شناخته تر شده و می تواند نظر پروژه های اجرایی و سرمایه گذاری را به خود معطوف ساخته و در پروژه های بزرگ دولتی و خصوصی مشارکت داشته باشد.

 

پیمانکار کیست ؟

پیمانکار شخصی است حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات و ضوابطی که در که در آیین نامه وجود دارد گواهی خود را دریافت میکند و به اصطلاح به کسب رتبه ی پیمانکار نائل می آید.

  1. پیمانکار حقیقی ” کسی ست که با دارا بودن الزامات و شرایط مورد نیاز گواهی صلاحیت پیمانکار را یا همان رتبه ی پیمانکاری را گرفته باشد .
  2. پیمانکار حقوقی ” فردی ست که با مراجعه به اداره ثبت اسناد و مدارک یا مراجعه به پایگاه اینترنتی http://sherkat.ssaa.ir/ اطلاعات خود را ثبت کند و ازاین طریق موفق به کسب رتبه پیمانکاری شود .

حا چه پیمانکارانی میتوانند برای اخذ رتبه پیمانکاری اقدام کنند؟ پیمانکاران حقیقی یا حقوقی ” ایرانی ” که بخواهند در ایران کار کنند یا اینکه بخواهند در خارج ازکشور فعالیت کنند اما نیازمند به اخذ تسهیلات از دولت ایران باشند .همان طور که در بحث رتبه بندی بیان گردید، معیار شایستگی و تعیین صلاحیت یک شرکت با رتبه بندی و اخذ رتبه مشخص می شود و در حقیقت، عیار سنجش مهمی است که هر شرکتی برای جلب همکاری و مشارکت در اجرای پروژه های کوچک و بزرگ، جلب اعتماد سرمایه گذاران، مجریان و یا دستگاههای دولتی و خصوصی به آن نیازمند است.

پیمانکاران بر حسب توانایی هایشان به سه دسته یا رتبه تقسیم میشوند
  • دسته ی اول

پیمانکاران حقیقی یا حقوقی که تمامی سهام شرکت آنها به طور کامل به شخصی حقیقی و ایرانی تعلق دارد .

  • دسته ی دوم

پیمانکارانی حقیقی یا حقوقی هستند که تمام سهام شرکت آنها به شهرداری ها ، موسسات ، سازمان ها ، دولت ، و ارگانهای جمهوری اسلامی تعلق دارد .

  • دسته ی سوم

پیمانکاران و شرکت هایی که در دسته های اول و دوم نباشند متعلق به دسته ی سوم هستند .

نکات مهمی که برای تعیین این دسته بندی ها باید به آن توجه شود این است که اگر شرکتی باشد که تمامی سهام آن متعلق به افرادی حقیقی یا حقوقی در نوع اول باشد ، خود این شرکت در نوع یا دسته ی اول جای می گیرد.

 

مدارک اخذ رتبه پیمانکاری چیست؟

بطور خلاصه برای شرکت های پیمانکاری که می خواهند رتبه های کم تر از ۴ را کسب کنند بایستی حداقل موارد زیر را داشته باشند:

  • کپی و اصل تمامی مدارک ثبتی شرکت اعم از اساسنامه، توافقنامه و صورت جلسات و هم چنین کپی آخرین آگهی چاپ شده در روزنامه های کثیر الانتشار
  • کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای هیئت مدیره سازمان
  • کپی مدارک تحصیلی اعضایی که به صورت مشاور کار خود را در سازمان انجام می دهند و در بالا بردن امتیاز رتبه شرکت موثر هستند.
  • اظهارنامه مالیاتی شرکت و هم چنین کپی تمامی فاکتورهای رسمی صادر شده به علاوه برگه های اظهارنامه

 

مدارک رتبه بندی پیمانکار برای رتبه های ۱تا ۴
  • مدارک ثبتی شرکت(کپی برابر اصل).
  • مدارک ثبتی شرکت سهامی خاص(اساسنامه، اظهارنامه، آگهی روزنامه رسمی، تأسیس و آخرین ثبت تغییرات شرکت).
  • مدارک ثبتی شرکت با مسئولیت محدود(اساسنامه، تقاضانامه، شرکت نامه، درج آگهی در روزنامه رسمی، تأسیس و آخرین تغییرات شرکت).
  • کپی شناسنامه تمامی سهامداران و اعضاء.
  • کپی مدارک اعضای امتیاز آور شرکت.
  • نسخه تمامی تصاویر موافقت نامه های شرکت.
  • سه نسخه از سر برگ شرکت.

 

مدارک رتبه بندی پیمانکار برای رتبه ۵
  • مدارک ثبتی شرکت (کپی برابر اصل).
  • مدارک ثبتی شرکت سهامی خاص(اساسنامه، اظهارنامه، آگهی روزنامه رسمی، تأسیس و آخرین تغییرات شرکت ).
  • مدارک ثبتی شرکت با مسئولیت محدود(اساسنامه، تقاضانامه، شرکت نامه، درج آگهی در روزنامه رسمی، تأسیس و آخرین تغییرات شرکت).
  • ارائه اصل اجاره نامه یا سند مالکیت شرکت.
  • کپی شناسنامه تمامی سهامداران و اعضاء.
  • کپی برابر اصل مدارک افراد امتیاز آور شرکت.